Az Újköztemetőben lesznek a „szegényparcellák”

2014.07.01.

Az Újköztemetőben lesznek a „szegényparcellák”

Az Újköztemetőt jelölte a szociális parcellák létesítésére a Fővárosi Közgyűlés, tegnapi ülésén.

A szociális parcellák kialakításával kapcsolatos előterjesztés szerint a Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberben kijelölte a csepeli köztemető tartalék területét szociális parcellák létesítésére, és kialakításukra 150 millió forintot biztosított. A csepeli köztemetővel kapcsolatban felmerült, több probléma miatt viszont új terület kijelölésére volt szükség.

Az Újköztemető területét jelölték ki a szociális parcellák létesítésére. A beruházás várható költsége 189 millió forint. Feltétlenül szükséges a terület, alapos, több lépcsős rekultivációja, a régmúltban odatemetettek maradványait exhumálni kell a jelenleg használaton kívüli parcellából, ezen kívül a vízellátást is biztosítani kell, valamint jelentős fa- és bozótirtásra van szükség. A kialakítandó szociális parcellák a ravatalozótól mintegy két kilométerre találhatók, így a parcella átadásáig "elengedhetetlen" megoldani, hogy koporsóval vagy urnával ne gyalogosan kelljen megtenni az utat.

Az Országgyűlés 2013. szeptember elején fogadta el a temetkezésről szóló törvény módosítását, amely bevezette a szociális temetést.

A szabályozás rögzíti egyebek mellett, hogy minden fenntartó minden köztemetőben - Budapesten a fővárosi önkormányzat által kijelölt temetőben - köteles külön parcellát kijelölni koporsós, illetve urnás szociális temetési helynek. A szociális parcellában a sírhely első megváltása ingyenes. A jogszabály szerint szociális temetéshez kizárólag az állam által biztosított koporsót, urnát, sírjelet használhatja fel az eltemettető.

A szabályozás szerint szociális temetést a megkeresést követő öt napon belül lehet kérni az elhunyt utolsó lakhelye szerinti önkormányzatnál, az eltemettetőnek ilyenkor vállalnia kell, hogy ő maga vagy egy általa felkért ember személyesen közreműködik a temetés során (az elhunyt mosdatása, -öltöztetése, a sír megásása, ill. –behantolása).

Az előzetes számítások szerint, a mintegy 8.500 négyzetméteres szociális parcellán 5.000 urnasírhely és 2.000 koporsóhely kerül kialakításra – ez várhatóan 3 évig lesz elegendő.

2015. január elsejétől lehet majd az Újköztemető „szegényparcellájában” szociális temetést rendezni.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!