VIDÁM TEMETŐ SZAPLONCÁN

2014.06.12.

VIDÁM TEMETŐ SZAPLONCÁN

Temető, és mégis vidám – azt gondolhatnánk, ilyen nincs is, pedig létezik: az északnyugat-romániai Szaploncán található; az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Ahogy a fentiekből is várható, nem egy megszokott temetői hangulat fogadja a Máramaros megyei Szaploncán található temető látogatóit. A temető arról híres, hogy a sírokon a színes fejfákra rárajzolnak egy, az elhunyt életére vagy halálára jellemző képet. Élettörténetét, halálát pedig humoros versikében foglalják össze.

Egy svájci turista azt mondta, hogy még sosem látott ehhez hasonlót, mint fogalmazott: ez a temető sugárzik az élettől, nincs szomorúság, minden színes és szórakoztató.

1935-ben egy helyi fafaragó kezdte el a fejfákat jellegzetes kékre lefesteni, és az elhunyt életét rövid archaikus versben megfogalmazni, illetve képpel szimbolizálni. Halála után tanítvány folytatta a mesterséget, ami bizonyítja, hogy nagyon tetszett ez a helyi lakosoknak. A falu lakosai általában a hagyományos, koporsós temetkezést választják, és előre megírják, mit szeretnének a fejfájukra vésetni és azt közlik a fejfa készítőjével.

A vidámság tulajdonképpen a verssorokból, a sajátos életszemléletből árad: bárkiről is legyen szó, gyilkosról vagy áldozatról, a versfaragó fafaragó lezárt életutakat állít tanulságul az életben maradottaknak, az utódoknak. Általánosan elismert, hogy a temető legmaradandóbb értékét maguk a sírfeliratok jelentik, amelyek általában rövid alkotások.

Van egy fejfa, amelyen egy parasztember látható pálinkásüveggel a kezében, lábánál egy fekete macska integet vészjóslóan. A sírfelirat kertelés nélkül ecseteli az elhunyt esetét: „A pálinka tiszta méreg, nem hoz mást csak sírást és kínt. Mint ahogy nekem is ezt hozta – a halálomat okozta. Aki szereti a pálinkát, hozzám hasonlóan járhat. Mivel én szerettem, pálinkával a kezemben haltam meg.” 

Az elhunyt kocsmáros sírján Ez áll: “Itt nyugszom, szerettem a bort nagyon, mértem is  bátran belőle másnak, talán ezért fogott meg az asszonyok átka.”

Egy másik síron ez olvasható:  “Egy szomorú hétfő reggelen egy átkozott autó jött szembe velem, és úgy adta a nehéz sors, hogy egyből a halálba sodort.”

 A temetőben járva érdemes felkeresni a legszebb fejfák valamelyikét: a virágzó gyümölcsösben álló pásztort a kutyájával és nyájával, az elégedett gazdát és lovát, valamint a borbélyt.

Ma már több mint 800 sírt jelöl vidám fejfa a temetőben, így az valóságos szabadtéri múzeum, évente több tízezer turista keresi fel.

Az UNESCO szakemberei szerint az egyiptomi Királyok Völgye után ez a világ legegyedibb temetkezési helye. 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!