TEGNAP VETTEK VÉGSŐ BÚCSÚT GEDŐVÁRI IMRÉTŐL

2014.06.05.

TEGNAP VETTEK VÉGSŐ BÚCSÚT GEDŐVÁRI IMRÉTŐL

Hosszan tartó, súlyos betegségben május 22-én hunyt el Gedővári Imre olimpiai és világbajnok kardvívó.

Gedővári olimpiai aranyérmes volt csapatban az 1988-as szöuli olimpián, emellett az 1980-as moszkvai ötkarikás játékokon nyert még két bronzérmet is – egyéniben és csapatban.

Világbajnokságon háromszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára: Hamburgban 1978-ban, Clermont-Ferrandban 1981-ben és Rómában 1982-ben egyformán a válogatottal ért fel a csúcsra.

Egyéniben világbajnoki ezüstöt és bronzot szerzett, előbbit 1981-ben, utóbbit 1982-ben, emellett csapatban kétszer volt ezüst-, és háromszor bronzérmes vb-ken.

Európa-bajnokságon egyéniben is győzött, 1981-ben Foggiában bizonyult a legjobbnak.

Az Újpesti Dózsa és a Vasas SC vívójaként tízszer nyert magyar bajnokságot.

Gedővári Imre kora kiemelkedő kardvívója volt, mégsem sikerült egyéniben olimpián vagy világbajnokságon győznie, emiatt azonban – amint azt az MTI-nek a 60. születésnapja előtt mondta – nem volt benne hiányérzet.

"Amikor abbahagytam, azért tettem, mert már untam a sok utazást, bár fizikailag még bírtam volna a vívást. Ha újrakezdhetném, ugyanígy csinálnám!" – mondta akkor.

Őt választották meg az év hazai vívójának 1978-ban és 1984-ben. 1989 januárjától 1991 nyaráig a Magyar Vívószövetség főtitkára, 1991 februárjától 1996 decemberéig az UTE elnöke volt.

A Farkasréti temetőben százak gyűltek össze szerda délután, hogy elbúcsúzzanak Szöul aranyérmesétől. A ravatalon a ’88-as bajnokok karddal a kezükben álltak sorfalat – köztük Szabó Bence, a győztes csapat tagja is.

A 62 esztendős korában elhunyt olimpiai, világ- és Európa-bajnok dr. Gedővári Imrétől családja mellett bajnoktársai, a vívótársadalom idősebb és fiatalabb tagjai, edzők, sportvezetők, a MOB egykori és jelenlegi vezetői, munkatársai búcsúztak.

Gedővári Imre urnáját a családi sírhelyen helyezték el a családtagok, majd a vívó tiszteletére még egyszer, utoljára lejátszották a Magyar Himnuszt.

A bajnokot a MOB és a Magyar Vívó Szövetség mellett az UTE és a Vasas SC is saját halottjának tekinti.

A szertartáson az elhunyt végakaratának megfelelően, aki tehette, csokor- vagy koszorú vásárlás helyett, hozzájárult a vívóutánpótlás támogatásához, a Gedővári Imre Alapítványon keresztül.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!