TANÁCSOK DÍSZURNA VÁLASZTÁSHOZ

2014.10.09.

Öt szempont, amit érdemes szem előtt tartania, amikor kiválasztja a díszurnát elhunyt szerette hamvai számára

Az elhunyt temetése illetve a hamvasztása iránti intézkedések nehéz feladat elé állítják a hozzátartozót, aki a bánat miatt már amúgy is rossz lelki állapotban van. De ezek a feladatok is fontosak, mivel az eltávozott személy emlékének méltó megőrzését szolgálják. 

Kézzel festett, talpas fémurna

A díszurna - különösen, ha otthonába szándékozik benne hazavinni a hamvakat – kiemelt emlékhelyet képez majd. Így tehát, a kérdést, hogy milyen urnát is válasszunk, jól át kell gondolni, és jó döntéshez érdemes néhány dolgot szempontot szem előtt tartania. 

A krematóriumból az elhunyt hamvai leforrasztott, műanyag urnabetétben érkeznek vissza. Ezt az urnabetétet helyezi bele a temetkezési vállalat az Ön által kiválasztott és megvásárolt díszurnába. 

A következő néhány tippel próbáljuk könnyebbé tenni az Ön számára az urnavásárlást: 

1.     Az urna végső helye

Kerámia urna, arany feszület díszítéssel

Vásárlás előtt, illetve már a hamvasztás megrendelésekor el kell döntenie, hogy hazaviszi a hamvakat, temetni vagy szóratni szeretné azokat.

Ha szeretné hazavinni az urnában a hamvakat, akkor érdemes egy dekoratív, ugyanakkor tartós urnát választania. Az urna anyaga lehet porcelán, kerámia, üveg, fém vagy fa, alakja pedig henger vagy hasáb – ezek a leggyakrabban előforduló lehetőségek.

  • A családtagok dönthetnek úgy is, hogy megosztják a hamvakat egymás között, az egy helyen való tárolás helyett. Ilyenkor érdemes megfelelő számú, kisméretű, ú.n. emlékurnát vásárolni erre a célra.
  • Amennyiben kolumbáriumban, urnasírban, urnakriptában vagy koporsós sírban óhajtja elhelyezni az urnát, érdemes a temetkezési cég szaktanácsát kikérni az urna mérete, formája- ill. alapanyaga tekintetében.
  • Ha szeretne környezetbarát megoldást választani, mérlegelheti a

     biológiailag lebomló urna használatát a hamvak temetéséhez.

Biológiailag lebomló urna

  • A szórásos temetéssel kapcsolatban is célszerű a megbízott temetkezési cég tanácsát kikérni. 

2.     Válassza ki az Önnek megfelelő árkategóriát

Egy rövid, előzetes internetes kutatás után már be tudja határolni, hogy hozzávetőlegesen mennyibe kerül az Ön által választott urna kategória, vagy más oldalról megközelítve: az Ön által a célra fordítandó összegből milyen típusú, anyagú és minőségű urnát szeretne vásárolni. A költségkeret és az urna milyenségének előzetes meghatározása és egyeztetése sok időt és energiát takaríthat meg Önnek a későbbiekben. 

3.     Válassza ki a megfelelő formát

A krematóriumból hengeres vagy hasáb formájú urnabetétben érkeznek

Szögletes faurna

vissza a hamvak, az Ön előzetes döntése szerint. Ez pedig a kiválasztott díszurna alakjától függ.

Amennyiben a hamvakat tartalmazó urna temetőben kerül végső nyughelyére, akkor mindenképpen érdemes előzetesen tisztázni a megbízott temetkezésen keresztül a temetői előírásokat, anyag ill. méret tekintetében. Temetői elhelyezés esetében, a díszurna formájának, méretének kérdése nemcsak esztétikai, hanem gyakorlati szempontból is fontos.  A temetkezési munkatárs minden tudnivalót elmond a választott temetési módozattal kapcsolatban, hogy Ön optimális döntést hozhasson. 

Amennyiben a hamvak megosztásra kerülnek, azt előre kell jelezni, mert a krematórium ennek megfelelően jár el a hamvak visszajuttatásakor. 

4.     Személyre szabásFémurna, imádkozó kéz díszítéssel

Természetesen, az urna is lehet kifejező - formájában, anyagában vagy akár díszítettségében utalhat az elhunytra valamely formában. Választható olyan urna, amely az elhunyt természetszeretetére vagy éppen vallásosságára utal. Választhatjuk kedvenc színét vagy anyagát például, egyes urnák pedig akár fém névtáblával is elláthatók. 

5.     Az urna szállítása

Érdemes arra gondolni, hogy ha a hamvakat légi úton vagy futárral szeretnénk szállíttatni, akkor kevéssé törékeny alapanyagú urnát célszerű alkalmaznunk (pl. fém).

A nemzetközi légiforgalomban szállított hamvakra sok és bonyolult szabály vonatkozik, ez ügyben fokozottan ajánlott a választott temetkezés szakértőjének tanácsát kérni, a konkrét útvonal ismeretében.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#1 - Ámonné Tassi Erika2016.08.10. 14:38

Belső urnabetét pontos szabvány méretét szeretném megtudni