Elhunyt Szabó Gyula

2014.04.15.

Elhunyt Szabó Gyula

Életének 84. évében, 2014. április 4-én elhunyt Szabó Gyula, a nemzet színésze.


Szabó Gyula 1930. július 15-én született Kunszentmártonban. Papnak készült, de a család szegénysége miatt nem tanulhatott, dolgoznia kellett. Fiatal munkásként játszott az üzemi színjátszó csoportban, innen jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, ahová elsőre felvették. A főiskolán osztálytársa volt többek között Avar István, Domján Edit és Kaló Flórián.

1954-től a Petőfi és a Jókai Színház tagja, majd évtizedekig a Thália Színház vezető színészeként emlékezetes, óriási sikerű produkciók részese volt. A Thália megszűnése után tagja lett a rövid életű Arizona Színháznak, majd az ugyancsak pár évig működő Művész Színháznak is, 1997-től a székesfehérvári Vörösmarty Színháznál dolgozott. 2006-ban vonult vissza.

Alkata, jellegzetes orgánuma népi hősök megformálására tette leginkább alkalmassá, de más szerepkörökben is kiváló alakításokat nyújtott. Pályája során játszott többek közt Molnár Ferenc, Shakespeare, Bulgakov, Stendhal és Katona József színműveiben. Legemlékezetesebb Hábetler Jánosként volt Fejes Endre Rozsdatemető című regényének drámaváltozatában és Tiborcként Katona Bánk bán-jában. Az általa megformált alakok mindig szerethetőek voltak, gonosz, intrikus szerepet szinte soha nem kapott.

Filmben is sokat foglalkoztatták (Egy pikoló világos,Vasvirág, Kölyök, A tizedes meg a többiek, Kinek a törvénye). Számos sikeres tévéjátékban szerepelt: ő volt A Tenkes kapitánya Buga Jakabja, a Princ, a katona Csontos őrnagya, a Robog az úthenger Józsija.

Ezeken túl pedig, varázslatos orgánumával hagyott örök emléket, mint a Magyar népmesék utánozhatatlan mesélője, ill. a dr. Bubo és Frakk rajzfilm figurák hangja.

Columbo hadnagy is az ő szinkronjával fordult vissza és kérdezett még egyet.

Hamvasztás utáni búcsúztatása 2014. április 16-án szerdán, 15 órakor kezdődik, a Farkasréti Temető Makovecz ravatalozójában.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!