EGY XX. SZÁZADI IGRIC HALÁLÁNAK ÉVFORDULÓJÁRA

2014.08.13.

EGY XX. SZÁZADI IGRIC HALÁLÁNAK ÉVFORDULÓJÁRA

Öt éve, 66 évesen, hosszan tartó, súlyos betegséget követően halt meg Cseh Tamás zenész, énekes, dalszerző és író.

Cseh Tamás 1943. január 22-én született Budapesten, de 13 éves koráig Tordason élt. Az érettségi után a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az egri Tanárképző Főiskolát és a Képzőművészeti Főiskolát is elvégezte, pályáját általános iskolai rajztanárként kezdte 1967-ben. A tanítás mellett, 1970-től adta elő Bereményi Gézával közösen szerzett dalait.

Cseh Tamás keverte a költészetet a popzenével egy nagyon színpadias, lecsupaszított környezetben, ettől lett sikeres, sőt kultikus alakja a kornak. Csak állt kint egy gitárral a színpadon és játszott, mesélte a szocializmust, Magyarországot, a szerelmet és a bánatot a maga szomorú, szívfacsaró módján. A hetvenes évek volt a legszebb és legsikeresebb korszaka, de a megszólalás módja és dalaik témái miatt minden albuma valamiért fontos lehet, hiszen mindig az aktuális korszakot énekelték és zenélték. Többek szerint, ha valaki meg akarja érteni a rendszerváltás előtti Magyarországot, akkor csak végig kell hallgatnia a Cseh Tamás-dalokat.

1972 és 1977 között tagja a Gyurkó László által alapított, a MUOSZ székházában játszó Huszonötödik Színháznak. Később is tagja volt több színház, köztük a Katona József és a Bárka Színház társulatának.

Első lemeze, a Levél nővéremnek 1976-ban jelent meg, ezt követte az Antoine és Desiré, a fehér babák takarodója, a Műcsarnok, a Frontátvonulás, Jóslat, Utóirat, Mélyrepülés, Vasárnapi nép, Új dalok, Nyugati Pályaudvar, Levél nővéremnek II., A telihold dalai, Jóslat a metrón, A véletlen szavai, Az igazi levél nővéremnek, és Ady című album.

Cseh Tamás volt az első indián, aki a Bakonyban létrehozta barátaival a mai napig működő magyar indiántábort, ami önfeledt játék és a rendszerből való kilépés jelképe volt. 1968-ban írta meg Hadiösvény  című regényét, de harminc évet kellett várni, hogy kéziratból egy kiadó gondozásában megjelenjen Cseh Tamás első regénye, ami indiánnaplónak indult. Így kezdődik: „Ajánlom ezt a könyvet barátaimnak, akikkel 1961-ben egy hegyi tisztáson felvertük az első indián sátrakat. Tiszta törvényekre, egyszerűségre, átlátható, értelmezhető világra vágytunk.” Végül két indián témájú könyve jelent meg, az 1997-es Hadiösvény és a 2006-ban kiadott Csillagokkal táncoló Kojot címmel.

Szerepelt számos filmben, köztük Jancsó Miklós Magánbűnök, közerkölcsök, vagy Szörnyek évadja című műveiben, de forgatott együtt Grünwalsky Ferenccel, Gothár Péterrel és Tímár Péterrel is.

1988-ban megkapta Az év lemeze díjat, 1992-ben köztársasági tisztikereszttel, 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, majd 2001-ben Kossuth-díjat kapott. Májusban új albuma jelent meg A Dal nélkül címmel, amin 1973-ban amatőr technikával rögzített, eddig még kiadatlan tíz dala hallgatható meg.

2006-ban tüdőrákot diagnosztizáltak nála. "Hol jobb, hol rosszabb, igyekszem betartani az orvosok útmutatásait, aztán majd meglátjuk. Persze nem a mindenáron való életben maradás a cél" - nyilatkozta betegségéről 2009. áprilisában Cseh Tamás.

Ravatalánál, a Farkasréti temetőben tisztelők tömege búcsúzott a művésztől, elhozva koporsójához az emlékezés virágait.

Legfontosabb alkotótársa, Bereményi Géza a búcsúztatáson csonkolásra hasonlító, súlyos veszteségnek nevezte az előadóművész halálát.

2013-an felavatták az emlékére emelt szobrot, a budapesti Gellért téren.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!