AKIT NÉGYSZER TEMETTEK

2014.12.04.

AKIT NÉGYSZER TEMETTEK

József Attilára emlékezünk, halálának 77. évfordulóján

Nehéz József Attiláról bármi újat írni, hiszen rengeteget tanultunk és tudunk róla. 

József Attila (1905. április 1 - 1937. december 3.) az egyik legkiemelkedőbb és legismertebb 20. századi posztumusz Kossuth- és Baumgarten díjas magyar költő.

Édesapja szappanfőző munkás, édesanyja mosónő volt. József Attila Budapest egyik szegény kerületében született, Ferencvárosban.

Két nővére volt: Eta és Jolán. Attila 3 éves volt, mikor édesapjuk elhagyta a családot. Hihetetlen szegénységben és nyomorban éltek, az édesanya nagyon nehezen tudta eltartani a három gyereket és fizetni a lakbért. Végül a két kisebb gyereket, Attilát és Etelt a Gyermekvédő Liga gondjaira bízta, akik 1910-ben nevelőszülőkhöz adták őket Öcsödre, ahol József Attila egy farmon dolgozott, cserébe az ellátásért. A nevelőszülei Pistának hívták, mondván, hogy nincsen olyan név, hogy Attila.

1912-ben a gyerekek hazaszöktek Budapestre édesanyjukhoz, ahol - bár együtt voltak - továbbra is nagy szegénység vette őket körül. Édesanyja 1919-ben bekövetkezett halála után József Attilát sógora, Makai Ödön vette szárnyai alá. Egy jó középiskolába járatta Attilát, aki később a szegedi Tudományegyetemre jelentkezett, hogy középiskolai tanár lehessen. Az egyetem elutasította, amikor Horger Antal a provokatív versei miatt a tanításra alkalmatlannak nyilvánította.

Ettől a ponttól kezdve megpróbálta saját magát fenntartani abból a kis pénzből, amit a saját versei publikálásával keresett. A skizofrénia jelei mutatkoztak rajta, ami miatt pszichiáterek is kezelték. Soha nem nősült meg, de többször beleszeretett az őt kezelő doktornőkbe.

1937-ben, Balatonszárszón, vonatbalesetben halt meg. A legszélesebb körben elfogadott nézet, hogy József Attila öngyilkos lett, de akadnak olyan szakértők, akik szerint pusztán baleset történt.

Balatonszárszói síremléke

József Attila nemzetközi szinten a legismertebb a modern magyar költők közül. Verseit számos nyelvre lefordították, műveit a világ számos országában tanítják irodalom órákon.

Négyszer temették el; először halála színhelyén, Balatonszárszón, végső nyughelye a Fiumei úti sírkertben található.

A családi sír a Fiumei úti sírkertben

Mindkét helyszín zarándokhellyé vált, az irodalomkedvelők virágai borítják mindkét sírhelyet.

Születése napján ünnepeljük a Költészet Napját.

Szobra a Parlament mellett, "a Dunánál"

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#2 - Gyászhuszár2016.01.06. 09:08

Üdvözlöm!
Tudomásunk szerint a fentiekben leírtak fedik a valóságot. Nem értem, pontosan mire gondol...

#1 - Erdélyi Zoltán2016.01.05. 22:18

Kérem a valós okot leírni,hogy miért tanácsolták el az egyetemről?
köszönöm!