2003. június 17-én, 58 évesen hunyt el Knézy Jenő, a Magyar Televízió sportriportere

2014.06.19.

2003. június 17-én, 58 évesen hunyt el Knézy Jenő, a Magyar Televízió sportriportere

11 éve nincs köztünk a „Jó estét, jó szurkolást!” beköszönéssel jelentkező, emblematikus sportkommentátor.

Knézy Jenő 1944. augusztus 19-én született Nagyváradon. Az Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán 1969-ben szerzett diplomát, majd 1971-ig üzemmérnökként dolgozott.

Ezután választotta a sportújságírást. Harmincegy évet töltött a Magyar Televízió sportosztályán riporterként, főmunkatársként, rovatvezetőként, illetve főszerkesztőként. Neve egybeforrott a televíziós sportközvetítésekkel, állandó kommentátora volt a nyári, illetve téli olimpia eseményeinek, labdarúgó világ- és Európa-bajnokságoknak, válogatott és nemzetközi kupamérkőzéseknek csakúgy, mint számtalan hazai bajnoki összecsapásnak.

A hatvanas években ifjúsági válogatott kosárlabdázó volt. 1993 és 1997 között a kosárlabda-szövetség társelnöke, 1997-től a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke volt.

Röviddel halála előtt megkapta az MTV Életmű-díját, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést. Az indoklásban kiemelték: a több évtizedes, kimagasló sportújságírói és sportriporteri pályafutása példaként állhat minden nemzedék előtt.

Urnáját a Farkasréti temetőben ravatalozták fel - kollégák, barátok, sportolók, sportrajongók rótták le tiszteletüket, és helyezték el az emlékezés virágait, majd utolsó útjára kísérték, ahol az urnát a családi sírba temették.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!